Thorvald StoltenbergThorvald Stoltenberg

Thorvald Stoltenberg

Thorvald Stoltenberg is lid van The Global Commission on Drug Policy.

Het doel van The Global Commission on Drug Policy is om internationaal een feitelijke discussie te starten over drugsbeleid. Hierbij wordt bovenal gezocht naar menselijke en effectieve manieren om de persoonlijke en maatschappelijke schade die wordt veroorzaakt door drugs te beperken.

Overtuigd door het feit dat de vermenging van drugshandel, geweld en corruptie een gevaar is voor de democratie in Latijns Amerika, herzag de commissie de huidige ‘war on drugs’ politiek en opende een publiek debat over een onderwerp dat omgeven is door angst en mis-informatie.

Thorvald Stoltenberg arriving at the ceremony in AmsterdamThorvald Stoltenberg arriving at the ceremony in Amsterdam
Thorvald Stoltenberg

Thorvald Stoltenberg (Oslo, 1931) is een van de meest gerespecteerde politici in Noorwegen. Hij was minister van defensie en buitenlandse zaken, VN-ambassadeur, hoge commissaris voor de vluchtelingen bij de VN en speciale VN-afgezant in Joegoslavië, ambassadeur in Denemarken en voorzitter van het Noorse Rode Kruis.

Voor vijf Noordelijke Europese staten schreef hij in 2009 een rapport met voorstellen voor een nadere samenwerking op het gebied van buitenlandse zaken en veiligheid.

Thorvald Stoltenberg presenting the Rapport om narkotikaThorvald Stoltenberg presenting the Rapport om narkotika
hervorming van drugsbeleid

Op verzoek van de Noorse minister van volksgezondheid, werd hij in 2009 voorzitter van een adviescommissie voor de hervorming van het drugsbeleid. Het rapport van de commissie Stoltenberg, gepubliceerd in juni 2010, veroorzaakte een kleine aardverschuiving in het Noorse drugsdebat.

Het pleitte voor een proef met heroïneverstrekking en een holistische benadering van drugs, met een focus op respect voor gebruikers en hun gezinnen. In de inleiding schrijft Stoltenberg: "ons rapport gaat over hoop. Hoop is bijna net zo belangrijk als het leven zelf - zonder hoop zullen wij onze doelen nooit bereiken."

 

Thorvald Stoltenberg and Dries van AgtThorvald Stoltenberg and Dries van Agt
Global Commission on Drug Policy

In 2011 nam Stoltenberg zitting in de Global Commission on Drug Policy, samen met andere prominente figuren zoals Kofi Annan, oud-minister van buitenlandse zaken van de V.S. George Schultz, oud presidenten: Zedillo (Mexico), Cardoso (Brazilië) en Gaviria (Colombia) en de Britse ondernemer Richard Branson. Op 2 juni 2011 presenteerde de commissie haar historische rapport in New York, tijdens een ceremonie in aanwezigheid van Stoltenberg.